Meșteri cu care județul se mândrește: Niculina Andronache

copii mestesugari

Județul Botoșani este recunoscut pentru tradițiile populare. O demonstrează meșterii populari care se adună an de an la Târgul Meșteșugarilor. Niculina Andronache este unul dintre ei. A reprezentat judetul Botosani la Strasbourg, Londra, dar si la diferite concursuri şi olimpiade naţionale, ani de-a rândul. Este din comuna Vorona, Botoşani si conduce un cerc de artă chiar la Şcoala Populară de Arta din oraş! Participa frecvent la targurile de mestesugari unde primeșe aprecieri gârlă pentru lucrurile pe care le face. De altfel, căiuții confectionați de ea sunt recunoscuți la nivel național!

Pe data de 3 august, a participat la Târgul Meşteşugarilor la Botoşani, ocazie cu care ne-a declarat că se ocupă un grup de 16 persoane, pe care le învaţă cu plăcere  mestesugul pe care, la rândul ei, l-a învățat de la mama ei. Copii de grădiniţă până la studenti şi chiar mămici poposesc la cursurile ei: “Vin mai ales pentru că am bucuria şi plăcerea de a aduce aici copiii pe care ii invat la cerc.De 10 ani îi însoţesc pe cei din grupul meu la etapa Naţională la Sibiu de unde mereu ne-am întors cu locurile I şi II.”,  a declarat cu mândrie artista

Ţesutul la război şi gherghef, vopsitul, tricotatul, croşetatul şi multe altele provin din tradiţia familiei sale, iar meștera de la Vorona are satisfacţia de a vedea cum aceste meștesuguri sunt duse mai departe, chiar de ea. Pe lângă cursurile pe care le predă duminică de duminică, a lansat şi o carte unde explică arta acestui meşteşug. Nu mulţi dintre români ştiu că acei căiuţi, renumiţi în toată România, sunt făcuţi chiar de mâinile ei. E un mester iscusit al judetului, dar si al tarii!

Cu toate acestea, Niculina Andronache susține că oamenii nu par să fie foarte impresionaţi. “Noi facem prosoape, costume populare, carpeţele, căiuţi şi căpriţe, dar nu prea se vând. Ii invat si pe copii, dar noi mai mult ne relaxam prin asta”, mai adauga aceasta.  Meşteşugul popular este  pasiunea de-o viaţă a acestei femei, un mod frumos de relaxare si de a se simti împlinită. (Magda Cazaciuc)

One Response to Meșteri cu care județul se mândrește: Niculina Andronache

 1. AXINTE DANIELA says:

  Buna ziua.
  Va rog sa-mi spuneti cum as putea vedea ce lucrati intrucat doresc sa cumpar pentru mine si sotul meu daua ii .
  Ma intereseaza ce faceti si ce preturi aveti.
  Astept cu nerabdare un semn din partea dumnevoastra.
  Va multumesc
  Daniela Axinte
  0756132230

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ nine = 15

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>