Drum la Dorohoi pentru… Zoia Alecu!

zoia

Într-o frumoasă zi de duminică, ne-am pornit la drum. Am luat un autocar al societății Apetrans și-am mers tot înainte spre Dorohoi, pentru frumosul concert al caldei Zoia Alecu. Pe drum, povești și amintiri din primăvară, când am fost ultima dată, împreună cu reporterii Buzz, la Dorohoi. Atunci, pentru “Mărțișor dorohoian”. Acum, ne-a însoțit și o ploaie scurtă, mai degrabă un nerv al unui nor rătăcit pentru că visul frumos de ploaie al multora nu a durat mai mult de 5-10 minute.

Jumate de oră, chiar 40 de minute, mergi cu autocarul de la Botoșani la Dorohoi, dar când scopul final e un concert de muzică, jumătatea aia de ceas nu pare nici măcar un sfert. Am regăsit un Dorohoi pustiu de lume, străzi liniștite. Același bulevard pavelat cu aceleași magazine stânga-dreapta, cu același sediu PPDD pe undeva prin centru. Am privit mai de aproape acum celebrul lor parc Cholet după numele orașului francez cu care orășelul nostru este înfrățit. În dreptul Bisericii din apropierea Casei de cultură ne-am făcut un selfie după care toți ochii de jur-împrejur după ZOIAAAA!

Și eu, și Ana eram aproape în mijlocul străzii din fața celebrului restaurant Splendid când micul reporter a zărit-o, intrând pe usa teatrului dorohoian, pe artista noastră așteptată. Fuga, de fapt săgeată către ea. Îmbrățișări. Pupături. Cu Zoia, cu Irina, prietena și PR-ul artistei, o doamnă de nota 20+, cu o minte deschisă real.

Ne-am învârtit ici-colo, deh lucrurile ne sunt cunoscute pe aici prin Dorohoi. În sală, public mult. Scaunele ocupate în totalitate. Irina își aranjează camera pentru Zoia chiar dacă a mai rămas mai bine de o oră până când sufletul cald, așa cum m-am hotărât să-i zic de acum Zoiei, va cânta. E și așteptarea noastră.

Câțiva copii recită. Ana Maria Gîbu prezintă. Iată, o nouă ipostază pentru tânăra dorohoiancă pentru că noi o știam ca poetă, cântăreață de folk, de muzică ușoară. Alături de Ana, la prezentare, apare și Petra Cosma. Petra cântă în finalul festivalului de poezie dedicat lui Eminescu organizat de Asociația Arlechin, “Eminescu”, superba creație a soților Aldea Teodorovici după care o prezintă pe Zoia. Un pic cam teatral, prea multe mulțumiri ce-mi aminteau mai degrabă de copiii care, pe vremuri făceau la fel, dar soților Ceaușescu.

În fine. Concertul Zoiei Alecu. Sala, mai goală. Mintea mea împletește niște cuvinte urâte pentru acei părinți, unchi, bunici care, odată ce puștiul evoluiază, pleacă acasă, fără să guste și frișca de pe tort.

Zoia merita mai mult și mai bine aici, la Dorohoi. Dar, cu toate acestea, concertul prin care și-a promovat și noul disc intitulat “Să ierți” a fost aplaudat, a fost bisat.  A cântat până la epuizare, până când și corzile chitării au transpirat. A fost un recital cu piese mai alerte și, dintre toate cele noi, “Fără nevastă” pare deja să fie preferata publicului. Chiar o doamnă prezentă cu fetița de 5 anișori, în public, la concert, a mărturisit că i-a placut cel mai mult piesa cu pricina.

La final, publicul a rămas fără glas când cantautoarea le-a cântat un fragment superb din “Frică mi-e că mor…” de la și mai cunoscuta Maria Tănase. O adevărată demonstrație de voce la Zoia interpretând piesa aceasta! Și s-a terminat. Dar am rămas în minte cu “Vino aici”, “Printe lupi” și piesele noi pe care le ascult acum pe albumul proaspăt cumpărat, ca data viitoare, la concertul ei să le cânt din tot sufletul. La fel ca duminică, la concert, cu piesele ei vechi.

Până atunci vă invit, cu drag, să urmăriti câteva declarații pe care “suflet cald” ni le-a făcut aici, la Dorohoi.

Declarații obținute de Ana Iftodeanu, 12 ani.

Autor: Ioana Matfeev

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


9 × = eighty one

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>