BuzzFest – sau cum au sărbătorit micii reporteri un an de la apariția ziarului Buzz

sesiune foto

O conferinţă de presă, un schimb de experienţă gazetărească, un inedit concurs de şah între generaţii şi o competiţie de frumusețe dedicată copiilor cu vârste între 5 şi 8 ani -acestea au fost evenimentele cu care Micii Reporteri au sărbătorit un an de la apariția primului număr al ziarului, pe atunci intitulat Info Micii reporteri.

Iată că s-a scurs primul an de când Micii Reporteri au început să scrie. Prima publicaţie realizată de noi, s-a numit ,,Info Micii Reporteri” pe care am distribuit-o, vara trecută, în parc, dar fiindcă am vrut ceva mai mult, a apărut ziarul Buzz, o publicație adevărată cu opt pagini mari din care patru dedicate activității Centrului Europe Direct Botoșani.

În perioada 4-5 august, Buzz-erii, așa cum se numesc copiii-reporteri de acum înainte, au organizat manifestările mai sus amintite sub titulatura BuzzFest.  Ioana Matfeev, organizatorul acţiunilor, ne-a declarat că nu i-a fost greu să pună lucrurile cap la cap pentru a ieşi totul așa cum trebuie, chiar şi cu bani puţini.

“ Când pui pasiune şi lucrezi cu multă placere, nu ştiu dacă se mai pune problema de a fi greu ceva. Pur şi simplu, toate aceste activități au venit de la sine. Ne-am amintit că, la începutul lunii august, facem un an şi ne-am hotărât să organizăm ceva frumos prin care să ne simțim noi bine în primul rând”.

Prima activitate de pe lista Buzz Fest a fost o conferinţă de prezentare a proiectului.  Aceasta a avut loc, joi, 2 august,  la Biblioteca de Limbi Străine, unde au particpat colaboratorii ziarului Buzz, dar şi Micii Reporteri, de anul trecut și de anul acesta. Copiii-reporteri au primit diplome de merit și, fiecare în parte, a rostit câte un scurt discurs despre ce a însemnat activitatea desfășurată la ziarul Buzz.

Partenerii ziarului prezenți, amintind aici pe Radu Căjvăneanu, reprezentantul Centrului Europe Direct Botoșani, Steliana Orășanu, realizatorul și prezentatorul emisiunii O pată de culoare de la TeleM Botoșani, Florin Gavril, președintele Consiliului Județean al Elevilor Botoșani, Alexandru Mihalache de la Palatul Copiilor, Cornelia Viziteu, directorul Bibliotecii Mihai Eminescu din Botoșani, și-au exprimat la rândul lor părerea despre activitatea clubului de jurnalism. Fiecare dintre parteneri prezenți, dar și absenți a primit câte o diplomă de excelență.

Ovidiu Porohniuc, coordonatorul cursului de foto-jurnalism, a fost pe post de Andreea Marin, pregătind buzz-erilor o frumoasă surpriză, respectiv un filmuleț cu momente hazlii atât de la cursuri, cât şi de pe teren. Pentru că ne-a interesat cât de mult am evoluat în acest prim an, am întrebat- pe Ioana Matfeev despre acest lucru și iată ce ne-a declarat.  “Evoluţia micilor reporteri e una frumoasă, dar pe mine ma bucură că, în tot acest timp, nu s-au plictisit de ceea ce facem, că activitatea aceasta îi stimulează continuu”.

Vineri, odată cu deschiderea ,,Festivalului Cântecului, Jocului și Portului Popular”, a avut loc schimbul de experienţă…gazetărească. Acolo, Buzz-erii le-au împărtăşit din experienţa lor, noilor mici reporteri. Cei noi erau curioşi să descopere adevărata valoare a liderilor care i-au îndrumat spre a lua interviuri şi a face ştiri cât mai bune, dar mai ales să vadă cum e viața pe teren.

Sâmbătă dimineaţă s-a dat startul unei competiții mai inedite. În parcul ,,Mihai Eminescu”, s-au duelat la…șah generațiile .  ,,Şahul între generaţii”, așa s-a numit competiția la care au luat parte trei surori și trei veterani, care joacă acest sport în parc.

Ultima activitate din cadrul Buzz Fest 2012 a fost competiţia “Mini miss&mister Buzz” dedicată copiilor frumoși și îndrăzneți, cu vârste între 5 şi 8 ani. Aceasta a avut loc în parc, la foişor,  în timpul spectacolului ,,Vara în acorduri muzicale”. La startul competiției s-au aliniat zece concurenţi. Aceștia au trecut prin două probe, respectiv, ţinuta de zi și ,,Ingenious Buzz”, la aceasta din urmă micuţii fiind nevoiți să extragă câte un bileţel pe care era scrisă câte o provocare. Câştigătorii primei ediții au fost Gabriel Şobachi şi Patricia Şovan au primit ca premiu o şedinţă foto profesionistă. „Aş vrea să facem o tradiţie din aceste activitaţi, dar asta depinde de sănătatea noastră şi de dorinţa voastră de a fi în continuare o echipă, de a fi un brand în Botoşani.”, ne-a mai spus Ioana Matfeev.

Unul dintre noii micii reporteri ne-a declarat, la finalul activităților că BuzzFest înseamnă că micii reporteri știu să se distreze și să muncească în același timp. “Această sărbătoare a micilor reporteri, adică Buzz Fest înseamnă împlinirea unui anişor de când sunt încântată de articolele scrise în paginile ziarului Buzz. Competiţia de şah mi s-a părut interesantă, dar și acel schimb de experienţă gazetărească. Iar concursul ,,Mini miss&mister Buzza fost bestial. Ştiu cum să se distreze şi  să sărbătorească micii reporteri”, a declarat Alexandra Ciotir. (Daria Ichim)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


+ eight = 15

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>