Buzz este copilăria lor, este o lume

manual

Ce se întâmlă de fapt la Buzz? Dar ce este Buzz de fapt? Pe scurt, Buzz este un ziar. Un ziar scris de copii și adolescenți, un concept născut în anul 2011, o idee de care m-am agățat pentru că mi-am dorit, așa cum s-a întâmplat cam cu tot ce am făcut până acum în viață. Am făcut ceva anume pentru că mi-a trezit un minim interes.

copilDar să revenim la Buzz! Este un curs sau un ziar? Este același lucru. E un curs pentru că participanții învață aici, la Buzz, să scrie, să comunice, să fie oameni, să interacționeze cu alți oameni, învață despre orașul lor, despre oamenii care îl conduc, despre cultură, despre instituțiile orașului lor.

Buzz este până la urmă obiectul cursului, scopul realizării fiecăruia. Plăcerea unui copil de a-și vedea numele la finalul unui articol scris de el e uriașă, iar când asta se întâmplă într-un ziar real, într-un ziar popular, lucrurile sunt de la excepțional în sus, dacă pot spune așa.

Buzz este o școală, dar una în care necesare nu sunt caietele, pixul sau lucrările de control. Ai nevoie de caiet și pix pe teren ca să notezi ce se întâmplă la un eveniment la care participi, pentru ca mai apoi să scrii ce ai văzut, ce ai remarcat.

denisaBuzz s-a născut dintr-o joacă, dintr-o idee răzleață de a descoperi și altceva, fără a ști prea multe despre psihologia copilului, dar despre care am învățat la fața locului, că, nu-i așa, cel mai bun studiu e practica. Practica e baza și aici la Buzz, pentru că participanții se comportă fix ca niște gazetari adevărați cu diferanța că ei au 7, 10, 12 sau 17 ani. Cu diferența că noi, aici, la Buzz alergăm după niște subiecte un pic mai altfel decât cele pe care le citim frecvent în celelalte ziare. Și așa mi-am dat seama că de fapt Buzz reușește să acopere ceea ce celelalte ziare nu mai au timp pentru că subiectele de prima lor pagină le ocupă timpul și spațiul.

BUZZ anihilează timiditatea unui copil pentru că, lăsat într-un mediu în care se joacă mult și învață în același timp, într-un mediu în care se învârt copii cu aceleași preocupări, într-un mediu în care vede cum crește și se dezvoltă, automat își desface aripile și reușește să zboare. Mai întâi timid, apoi cu tot mai mult curaj!

 

1

La Buzz te formezi de mic spre o zonă de cunoaștere, nu trebuie un talent special. Nu ai nevoie nici de mobilitate în mișcare pentru că altfel, nu-ți ies mișcările, nu te sincronizezi cu ceilalți, nu ai nevoie nici de ureche muzicală. Trebuie doar să fii perseverent, să-ți placă să descoperi lumea, să fii interesat de lucrurile noi și să nu fii indiferent.

Desigur că tot Buzz ajută copilul să devină mai interesat, mai puțin indiferent, mai puțin leneș, pentru că văzându-i pe ceilalți, remarcând reușitele lor și cauzele pentru care a ajuns la ele, vrând-nevrând va face la fel.

BUZZ e un curs, aproape un auto-curs, dacă mi-e permisă invenția asta de cuvânt, pentru că intri și înveți din mers, înveți firesc, înveți din joaca unei copilării care nu mai este ca a părinților care au trăit-o cu cheia de gât, fără tehnologia asta multă, industrială chiar, care omoară imaginația, creația, libertatea. BUZZ este o lume, este copilăria lor!

—-

Înscrierile la ziarul Buzz se fac de două pe an, primăvara, în luna mai, și toamna, în luna septembrie. La orele de jurnalism participanții beneficiază de manualul de jurnalism pentru copii și adolescenți care poate procurat trimițând un email la contact4buzz@gmail.com.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


two × = 12

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>