Botoșănenii învață limba japoneză cu o studentă

roxana ghidersa

Biblioteca Județeană “Mihai Eminescu” a organizat, vara aceasta, un curs de limbă japoneză. Anul trecut, același curs s-a axat mai mult pe cultură și civilizație. Cursul de limbă japoneză de anul acesta a avut însă un ecou fantastic, fiind înscriși peste 140 de botoșăneni.

Cursul s-a desfasurat în perioada 1-31 august, iar cursanții au fost inițiați în tainele acestei limbi de către Roxana Ghidersa și Alexandra Ciuntu, studente la Facultatea de Litere a Universității “Babeș Bolyai” din Cluj, specializarea japoneză-engleză. Buzz-erii au stat de vorba cu Roxana Ghidersa, care le-a dat cateva informatii despre cursul susținut, dar si despre cum a ajuns să predea la Biblioteca “Mihai Eminescu” din Botoșani. Roxana a ales limba japoneza pentru că îi place foarte mult cultura niponă, modul în care sunt văzuți în lume japonezii. Ea ne-a mai spus că a dorit sa afle cât mai multe lucruri despre această civilizație. Tânăra studentă s-a arătat surprinsă de numărul mare de cursanți și că propunerea conducerii Bibliotecii Județeană “Mihai Eminescu” a fost o adevărată provocare pentru ea. „Nu mă așteptam la un număr așa de mare de cursanți, lucru care îmi dă puține emoții dar sper că mă descurc. Am acceptat această propunere pentru că am vrut să văd dacă mă descurc într-o asemenea ipostază”, a declarat Roxana Ghidersa, tânăra profesoara. Primul cuvant pe care l-a învățat Roxana a fost ”arigato”, care nu înseamnă altceva decât….mulțumesc. Cursurile sunt predate în mod voluntar de cele două tinere.  „Nu e ușor deloc să predai limba japoneză, dar e foarte plăcut să împătășești și altora din cultura niponă.Și asta mă ambiționează să merg mai departe”. Pentru cursul de japoneză sunt necesare un caiet de matematică, un creion și multă răbdare pentru a intra în tainele scrierii nipone.  (Ramona Lupu)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


− one = 3

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>